Studiedag Mensen begrijpen met Perceptual Control Theory

Wanneer?

dinsdag 17 maart 2020 van 10:30 tot 17:00 uur

Waar?

Studiecentrum van de Open Universiteit in Zwolle, vlak bij NS station Zwolle.
Koggelaan 3F (2e verdieping), 8017 JH Zwolle

Beschrijving

“De mens is te complex om te begrijpen”, is een vaak gehoorde leus in wetenschap en in populaire literatuur. Omdat we mensen niet begrijpen, noemen we veel gedrag irrationeel, dysfunctioneel, gestoord.

Eva de Hullu en Ger Schurink laten zien dat je vanuit een betere theorie wel kan begrijpen hoe mensen in elkaar zitten. Vanuit de Perceptual Control Theory leer je zien hoe mensen altijd bezig zijn om controle te krijgen over hun ervaringen: je doet wat je kan doen om ervoor te zorgen dat de wereld is zoals je deze wil hebben. Binnen deze theorie kunnen we emoties begrijpen als een teken van winst of verlies van controle; we kunnen ‘irrationeel’ gedrag begrijpen als een poging om de controle te hervinden.

 

St Pancras the Meeting Place

Detail van standbeeld “The Meeting Place” op London St. Pancras Station.

Op deze studiedag bespreken we de kern van de theorie: wat is controle, conflict en reorganisatie? Hoe werkt dat in de klinische praktijk en daarbuiten? Met een interactief programma met demonstraties en oefeningen krijgt u toegang tot een theorie die uw beeld van de psychologie blijvend kan veranderen. De studiedag is gericht op iedereen die meer wil weten van deze theorie: therapeuten, psychologen, studenten, docenten en algemeen geinteresseerden. Voorbeelden komen uit de klinische praktijk en het dagelijks leven.

Dit is de tweede editie van de studiedag. Op de eerste editie in november 2019 hebben we veel aandacht besteed aan de demonstratie en het ervaren van de MOL. Op deze tweede editie ligt de nadruk meer op het leren begrijpen van de belangrijkste principes van de PCT: Controle, Conflict en Reorganisatie.

De voorbereiding van de dag bestaat uit het lezen van literatuur met daarbij een aantal vragen (2-3 u).

Vragen? Mail eva.dehullu@ou.nl

Ik heb genoten van de interactie en vond het een inspirerende dag. Ik merk dat ik nog veel meer wil weten over de PCT en ik moet me inhouden om niet aan het Mollen te slaan in gesprekken.

Programma

Inloop vanaf 10.00 uur. Start om 10:30 u; einde om 16:30 u.
Borrel voor de liefhebbers om de hoek, bij Grand Café Lubeck.

  • Principes van PCT: Controle, Conflict en Reorganisatie
  • Lunchpauze (vegetarisch)
  • Een klinische casus begrijpen vanuit de PCT: deelnemers bespreken samen een casus waarin ze de kernprincipes van PCT herkennen. Wat betekent dit over hoe mensen werken?
  • Discussie: wat leren we van de MOL en de PCT? Wat betekent de theorie voor de praktijk?
  • Afsluiting en borrel voor wie wil.

Voor wie?

Deze studiedag is voor mensen die met mensen werken, en daar meer van willen begrijpen door zich in deze theorie te verdiepen. U kunt zich aanmelden als geinteresseerde voor deze studiedag door uw naam en mailadres hieronder door te geven. Eind januari ontvangt u het verzoek om een definitieve inschrijving.

Aantal deelnemers

30

Docent(en)

Eva de Hullu, Ger Schurink

Kosten

€25,- ter plekke contant te voldoen. U ontvangt een kwitantie.

Inschrijving

Aanmeldingsformulier