Kijk of je bij een varken in de kamer zit!

Weet bij wie je in de kamer zit, check de BIG!

Dat las ik op 7 februari in de Nieuwsbrief 3 van de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen 1Van hun website: “De NVGzP is eind 2012 opgericht en telt inmiddels meer dan 3000 leden. Onder hen talrijke prominenten in het vak, zoals vrijwel alle hoofdopleiders. Maar ook veel jonge gz-psychologen en psychologen en pedagogen die in opleiding zijn tot gzpsycholoog. Een vereniging voor elke gz-psycholoog en specialist die zijn of haar vak een warm hart toedraagt!’ Knorrr……….. (NVGzP) en op hun website. Moet je kijken of je een varken in de kamer zit? Nee, je moet op je hoede zijn omdat je hulpverlener misschien stiekem niet BIG-geregistreerd is. En dat is niet in de haak want volgens de NVGzP ‘kunnen ook niet BIG-geregistreerde psychologen werken binnen de gezondheidszorg. Dit komt de kwaliteit van zorg en de positie van de gezondheidszorg en klinisch(neuro)psycholoog niet ten goede.’ 112-NVGzP? Help, er zit een niet-BIG in de kamer!

Je herkent de geregistreerde BIG aan zijn oormerk. Deze heeft er drie. Vet!

Zo, dat noem ik een echte zwijnenstreek: beweren dat het werk van niet BIG-geregistreerde psychologen in de gezondheidszorg de kwaliteit niet ten goede komt! Dan hoef je helemaal niet te raden hoe er door de ‘BIG-gen’ van de NVGzP gedacht wordt over al die anderen in de zorg die helemaal geen psychologie, pedagogiek of zo gestudeerd hebben.

Veel ‘biggen’ maken er helaas een zwijnenstal van

Nu ben ik ook een ‘BIG’, zelfs twee keer: gz-psycholoog BIG en psychotherapeut BIG. Hoe vet is dat? Vanaf 1980 ben ik werkzaam in ‘de zorg’, eerst als gewone psycholoog die met zijn werk zo’n 18 jaar lang de kwaliteit niet ten goede kwam; foei! Maar het is toch allemaal goed gekomen doordat ik uiteindelijk een dubbele BIG werd.

Bijna dertig jaar geef ik postdoctorale cursussen, eerst zo’n 15 jaar cognitieve therapie, daarna op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie en sinds een jaar of vier Method of Levels. Een paar duizend mensen heb ik in mijn trainingen voorbij zien komen: psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, psychiatrisch verpleegkundigen, coaches, pastoraal werkers, lichaamsgerichte en beeldende therapeuten enzovoort. Ik heb heel veel competente ‘niet-BIGers’ leren kennen en veel onbekwame BIG-geregistreerde behandelaars. Ook in de vele supervisies die ik gegeven heb kreeg ik goed zicht op het gedrag van de ‘biggen’. Vooral bij grote instellingen zag ik ‘een kwaliteit van zorg’ van die ‘biggen’ die cliënten absoluut niet ten goede komt en zelfs grote schade oplevert.

Het achtereind van een varken?

Regelmatig krijg ik e-mails van collega’s of er belt iemand op met de vraag: ik zoek voor een familielid, vriend of collega een goede therapeut, ken je er een daar-en-daar? Vaak gaat dit gepaard met een verhaal over slechte hulp in de GGZ waarvan ik boos, somber en verdrietig word. De laatste drie ervaringen in dit voorjaar: een vrouw met psychische klachten na borstkanker, ‘andere bagage en oud zeer’ werd weggestuurd met de boodschap dat ze vooral terug kon komen als ze een echt probleem had. Ze schreef dat die reactie haar kopschuw gemaakt heeft om ergens anders aan te kloppen. Een 22-jarige studente die in psychische nood was omdat haar vriend in het buitenland spoorloos verdwenen was (nog steeds is) kreeg van de psycholoog in ‘het 5-gesprekkenmodel’ bij een grote ggz-instelling te ©Ger Schurink, 2019 methodoflevels.nl gerschurink.nl horen dat er nog veel ergere problemen waren. Het was al de derde gz-psycholoog die ze sprak. Een vrijgevestigde gz-psycholoog gaf ongeveer dezelfde boodschap aan een 63-jarige man die depressief en suïcidaal geworden was vanwege een jarenlange aanhoudende piep in zijn oren. Soms zijn die geregistreerde ‘biggen’ zo dom als het achtereind van een varken. Je doet helaas dit intelligente, nieuwsgierige en sociale dier ernstig te kort met dit spreekwoord.

Kwaliteit?

Wat ik wil zeggen is dat BIG-registraties en andere oorkonden absoluut niets, en dan ook hélémaal niets zeggen over kwaliteit! Ook een academische titel is geen keurmerk voor de kwaliteit van zorg die iemand biedt. Veel ‘hoger opgeleiden’ hebben trouwens hun diploma’s gehaald omdat ze goed feitjes konden onthouden en daarom hoge scores haalden bij de multiple-choice toetsen Kwaliteit? Wat ik wil zeggen is dat BIG-registraties en andere oorkonden absoluut niets, en dan ook hélémaal niets zeggen over kwaliteit! Ook een academische titel is geen keurmerk voor de kwaliteit van zorg die iemand biedt. Veel ‘hoger opgeleiden’ hebben trouwens hun diploma’s gehaald omdat ze goed feitjes konden onthouden en daarom hoge scores haalden bij de multiple-choice toetsen. 2Daar ging het al mis. Gesloten vragen met gestandaardiseerde antwoorden is de norm geworden in het onderwijs. Helaas is niet alleen het onderwijs maar de zorg ook een wasstraat geworden. Dat de NVGzP ‘niet-biggers’ bestempelt als behandelaars die de kwaliteit van zorg niet ten goede komen en wil dat cliënten ze opsporen is zwijnerij! Het is een miskenning van al die mensen die met hart en ziel goed werk leveren en vaak beter dan de ‘hoger opgeleiden’. Bovendien moeten ze in de GGZ vaak ook nog het ‘vuile’ werk doen. Van een collega, zonder BIG-registratie of andere labels in haar oren, kreeg ik onlangs dit bericht. ‘Momenteel heb ik met iemand, die door jou naar mij verwezen is, een derde gesprek gehad. Ze is zeer tevreden met de Method of Levels; voor mij een zogenaamd ‘zwaar geval’; twee keer een psychose gehad en in een kliniek beland, depressies, dwang, medicatie en nog méér maar uiteindelijk gaat het daar dus niet om, dat is ook zo mooi aan deze methode. Ze zei; ‘ik heb zoveel therapeuten en vier verschillende psychiaters meegemaakt, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt, dit is zo veel prettiger, wat een opluchting…’ Dat is pas kwaliteit!. Dat de NVGzP ‘niet-biggers’ bestempelt als behandelaars die de kwaliteit van zorg niet ten goede komen en wil dat cliënten ze opsporen is zwijnerij! Het is een miskenning van al die mensen die met hart en ziel goed werk leveren en vaak beter dan de ‘hoger opgeleiden’. Bovendien moeten ze in de GGZ vaak ook nog het ‘vuile’ werk doen.

Plofbiggen…..sneu…

Van een collega, zonder BIG-registratie of andere labels in haar oren, kreeg ik onlangs dit bericht. ‘Momenteel heb ik met iemand, die door jou naar mij verwezen is, een derde gesprek gehad. Ze is zeer tevreden met de Method of Levels; voor mij een zogenaamd ‘zwaar geval’; twee keer een psychose gehad en in een kliniek beland, depressies, dwang, medicatie en nog méér maar uiteindelijk gaat het daar dus niet om, dat is ook zo mooi aan deze methode. Ze zei; ‘ik heb zoveel therapeuten en vier verschillende psychiaters meegemaakt, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt, dit is zo veel prettiger, wat een opluchting…’ Dat is pas kwaliteit!

De GZ-opleiding lijkt op bio-industrie

Als je praat met psychologen die de gz-opleiding volgen(den) om ‘BIG’ te kunnen worden, dan hoor je hoe die opleiding in elkaar steekt. In een sneltreinvaart wordt er van alles doorheen gejast, vooral protocollaire interventies door docenten die een voorgeprogrammeerde les afdraaien. In supervisies hoor ik dikwijls hoe jonge psychologen met een drukke baan en vaak een jong gezin dit varkentje wassen: ze doen slechts het meest noodzakelijke om de punten te halen en houden zich verder gedeisd. Zo, dat is pas een garantie voor kwaliteit van zorg! En dan hebben ze soms twee of drie supervisors in dezelfde periode, een voor de diagnostiek en een of twee voor een bepaalde interventiemethode. Daar beklijft niks van. Bio-industrie! Snel, goedkoop, kunstmatig, opgepropt, opgefokt, ongezond en magere kwaliteit. Plofbiggen!

Doneer voor de ‘biggen’

Om er voor te zorgen dat iedereen ‘ kwalitatief goede psychologische zorg krijgt’ van een ‘big’ wordt je door de NVGzP gevraagd om te doneren! ‘Met jouw bijdrage kunnen wij de campagne ‘Weet bij wie je in de kamer zit, check de BIG!’ opzetten en ervoor zorgen dat heel Nederland weet bij welke psycholoog hij/zij in de kamer zit!’. Tjonge: dat slaat als een tang op een varken! Check ook nog even dat biggetje dat klem zit in die schattige animatie. Te vet? De fundraising is inmiddels gestopt met het magere bedrag van € 590,- op de teller.

Wat moet ik hiermee?

Wat moet je met zo’n vereniging die deze ‘kwaliteit’ produceert? Gelukkig geven ze zelf al het antwoord in de rubriek veel gestelde vragen op hun website. Waarom zou ik lid worden van de NVGzP? Je kunt het natuurlijk aan andere mensen overlaten. Uitstekend; ik zeg doen! Laat het vooral aan een ander over. En mocht je al lid zijn: denk even aan hoe het in Animal Farm afloopt als varkens de baas gaan spelen over andere dieren. Je wilt toch geen lid zijn van een club die jouw belangen behartigt door anderen in een slecht daglicht te zetten? Wat moet je met arrogantie van ‘hoger opgeleiden’ die denken te weten hoe het moet? Gebruik je gezond verstand en laat je niet op zij zetten door ‘biggen’!